top of page
Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

İklim Krizi ve Gıda İsrafı

Birleşmiş Milletler 2021 Gıda İsrafı Endeksi Raporuna göre Türkiye'de her birimiz bir yılda 93 kg gıdayı, hep birlikte yıl 7.7 milyon ton gıdayı çöpe gönderiyoruz.🌎 Dünyada ise bu sayı 931 milyon ton, 40 tonluk 23 milyon kamyon kadar gıda eder.🚚


Gıda israfının önemli bir kısmı üretim alanında, depolamada, taşımada olduğu gibi restoranlarda, marketlerde ve otellerde oluyor; ancak rapora göre israfın %61’i evlerimizde.😓


🍎Gıda israfı, sera gazı salımının %10’undan sorumlu. Gıda israfı bir ülke olsaydı Çin ve ABD’in hemen ardından en çok sera gazı salımına neden olan 3. Ülke olacaktı.


🍋Sera gazı salımı demek, karbondioksit, metan, diazot monoksit gibi gazların salımı ile küresel ısınma, aşırı mevsim olayları yani iklim krizi demek. Yani gıda israfı çoğu kişinin düşündüğünden daha büyük bir sorun.


Gıda israfını engellemek için biz ne yapabiliriz?👉

Gıda israfının en önemli nedeni olan planlı ve bilinçli üretim, devletin tarım ve gıda üretim politikalarıyla doğrudan ilişkili. Bu konuda aktif bir yurttaş olarak talep etmek, hem yurttaşlık görevimiz hem vicdanen sorumluluğumuz.🙋‍♀️


🥦Talep etmek dışında gıda israfının %61’nin oluştuğu ve neden olduğu evlerimizde de yapabileceklerimizi sıraladık.


Gıda israfı neye neden oluyor?👉

🍎Gıda israfı iklim krizi, biyoçeşitlilik kaybı, çevre kirliliği, su krizi gibi dünyanın çevresel etkilerinin yanı sıra açlık sorunu gibi sosyal etkiye de neden oluyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre 2019'da 690 milyon insan açlıktan etkilenmiş.

🍋Milyonlarca insan doğrudan ya da dolaylı olarak gıda israfından etkilenirken, bizim israf etmeye devam etmemiz hiç adil değil.

🍒Gıda israfı demek iklim krizi ve sosyal adaletsizlik demek. Gezegenimizin geleceği ve gıdaya adil ulaşım için gıdamızın değerini bilelim.


Sevgiler, Utku @kentteekolojikhayat @ekolojikdonusum Gıda İsrafı Dosyasından alınmıştır.

Comments


bottom of page